Cozonac
Dificultate avansat
Equipment
- TM6
- Cuptor
- hârtie de copt
- folie alimentară
- formă de chec
- pensulă bucătărie
Ingredients
- 5 buc ouă
- 2 g sare
Aluat
- 125 g zahăr
- 4 buc coji de lamâie
- 4 buc coji de portocală
- 250 ml lapte
- 20 g drojdie proaspătă
- 520 g făină
- 100 g unt
- 1 lingură untură
- 1 linguriţă esenţă vanilie
- 20 ml ulei
Umplutura de cacao și nuci
- 2 g sare
- 200 g nuci
- 40 g cacao
- 70 g zahăr
- 15 ml esenţă de rom
Asamblare
- 5 ml ulei
- 1 buc ou bătut
Instructions
- Separați gălbenușurile de albușuri și dați deoparte în 2 castronele separate. Adăugați ½linguriță sare în castronelul în care ați dat deoparte gălbenușurile șibateți-le ușor
Aluat
- Puneți în bolul demixare 120 g zahăr, cojile de lămâie și portocală și pulverizați 30sec./viteza 10. Transferați într-un castron și dați deoparte
- Puneți laptele înbolul de mixare și încălziți 2 min./50°C/viteza 1
- Puneți un castronel pe capacul bolului de mixare, cântăriți în acesta drojdia mărunțită, 5 g zahărși 20 g făină. Turnați în paharul de măsurare aprox. 50 g lapte cald din bolulde mixare și adăugați în castronelul de pe capacul bolului. Amestecați bine cuo linguriță, până când amestecul devine cremos și omogen și lăsați să își dubleze volumul. Între timp, continuați rețeta
- Adăugați în bolul de mixare untul, untura și esența de vanilie și încălziți 2min./50°C/viteza 2
- Încorporați zahărul aromatizat, făina, drojdia activată și gălbenușurile bătute cu sare. Mixați 15 sec./viteza 6, apoi porniți Aluat /6 min. șiadăugați prin orificiul din capacul bolului de mixare, câte 1 linguriță deulei, la fiecare minut. Transferați aluatul pe o suprafață de lucru ușor unsăcu ulei și modelați, dându-i forma unei mingi. Transferați aluatul într-uncastron mare, uns, acoperiți cu folie alimentară și lăsați la dospit timp de 1oră, în cuptorul oprit și cu lumina aprinsă
- Odată cu încheierea acestei perioade, întindeți una din marginile aluatului și pliați-o peste eaînsăși. Întindeți marginea opusă și pliați-o peste aluat. Întoarceți castronulla 90° și repetați plierile cu marginile rămase. Lăsați la odihnă timp de 10 minuteși repetați procesul de încă 2 ori. Acoperiți cu folie alimentară și lăsați săstea timp de 30 minute. Între timp, spălați bolul de mixare și preparațiumplutura
Umpluturade cacao și nuci
- Montați fluturele de amestecare. Puneți în bolulde mixare albușurile și sarea și bateți 4 min./viteza 3.5.Transferați într-un castron și dați deoparte. Scoateți fluturele deamestecare
- Puneți în bolul de mixare nucile, cacaua și zahărul și mărunțiți 5 sec./viteza 7.Curățați pereții bolului cu spatula
- Adăugați romul și albușurile bătute și amestecați 15 sec./viteza 3. Transferațiîntr-un castron, amestecați cu spatula și dați deoparte
Asamblare
- Scoateți aluatul pe o suprafață de lucru ușor unsă cu ulei, aplatizați-l cu mâinile și tăiați-l îndouă. Aplatizați cu mâinile una dintre bucățile de aluat, dându-i forma unuidreptunghi de aprox. 35 x 20 cm. Ungeți suprafața acestuia cu jumătate din cantitateade umplutură, lăsând neunsă, o margine de 3 cm pe una din laturile mai lungi.Rulați aluatul, pornind de la partea cu umplutură și închideți bine marginile.Repetați procesul cu jumătatea de aluat rămasă. Așezați cele două rulouri înformă de ”X’’, pe hârtia de copt. Încrucișați cei 2 cilindri de pe fiecareparte de două ori, schimbând mâinile pentru a forma un fel de împletitură, iarcând ajungeți la capăt, pliați capetele dedesubtul aluatului. Ajutându-vă dehârtia de copt, introduceți aluatul într-o formă de chec (2 l) tapetată cuhârtie de copt, ungeți cu ou bătut și lăsați să stea timp de 45 minute sau pânăîși dublează volumul
- Preîncălziți cuptorulla 160°C
- Coaceți timp de 40 minute (160°C). Scoateți din cuptor, lăsați să stea 15 minute, apoi scoatețidin formă. Lăsați să se răcească complet, apoi tăiați felii și serviți
Leave a Reply