Se adauga untul, 200 g zahar, faina, praful de copt, oul si zaharul vanilat in vasul de amestecare si se amesteca cu spatula timp de 50 sec./viteza 5. Scoateți aluatul din vasul de amestecare, formați-l într-o minge înfășurați în folie agățată și lăsați să se odihnească în frigider timp de aproximativ 30 de minute. În acest timp, pregătiți umplutura.
Se amestecă merele, scorțișoara, 50 g zahăr și stafidele într-un castron.
Preincalzeste cuptorul la 200°C. Tavă cu arc de ungere (Ø 26 cm).
Împărțiți aluatul în 2 părți (aproximativ 2/3 și 1/3) și formați-l în bile. Se rostogolește mingea mai mare rotundă pe o suprafață de lucru cu făină (Ø 32 cm), se aliniază cu ea tigaia de primăvară pregătită și se trage o margine (aproximativ 3 cm). Străpungeți pământul de mai multe ori cu o furculiță. Răspândiți umplutura de mere deasupra.
Se întinde bila mai mică de aluat pe suprafața de lucru cu făină (Ø 26 cm) și se acoperă umplutura cu ea. Apăsați bine aluatul pe margine și înțepați ușor de 3-4 ori cu o furculiță.
Coaceți tortul timp de 35 de minute (200 °C), lăsați-l să se răcească în tablă, tăiați în bucăți și serviți.