Pune Gouda și sunca in vasul de amestecare, se toaca 5 sec./viteza 5 și se decanează.
Adăugați apă și 1 linguriță de sare în vasul de amestecare. Atârnați inserția de gătit, cântăriți cartofii, puneți recipientul Varoma, cântăriți în praz, închideți Varoma și gătiți timp de 25 min./Varoma/pasul1. Varoma deoparte. Scoateți inserția de gătit folosind spatula. Goliți vasul de amestecare și colectați lichidul de gătit. Ungeți vasul de copt.
Se curata cartofii, se taie in felii si se intinde uniform in vasul de copt uns. Așezați bucățile de praz deasupra. Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Puneți untul în vasul de amestecare și topiți timp de 1 min./100°C/pasul 1.
Se adaugă faina și se sotează timp de 3 min./100°C/pasul 2.
Se adaugă500 g lichid de gătit, 1/2 linguriță de sare, muștar și piper, se aduce la fierbere timp de 2 min./100°C/nivel 3.5 și se toarnă peste praz.
Se întinde amestecul gouda-șuncă peste sos și se coace în caserola timp de aproximativ 30 de minute (180 ° C). Se servește fierbinte.