Ecler cu vanilie

Ecler cu vanilie

Ecler cu vanilie

Ecler cu vanilie
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour 15 minutes
Total Time 1 hour 45 minutes
Course Desert
Servings 15 bucăți

Equipment

  • 1 TM6
  • 1 Cuptor
  • 1 hârtie de copt
  • 1 poș
  • 1 poș cu dui
  • 1 Tavă de copt

Ingredients
  

Fondantul alb (se va face cu 2-3 zile înainte)

  • 300 g zahăr
  • 100 ml apă

Aluatul de ecler

  • 150 ml apă
  • 80 g unt
  • 3 g sare
  • 15 g zahăr extrafin
  • 120 g făină
  • 3 buc ouă

Cremă

  • 500 ml lapte
  • 1 pastaie păstaie vanilie
  • 40 g făină
  • 4 buc ouă
  • 1 linguriță cafea solubilă
  • 80 g zahăr extrafin
  • 1 linguriță cacao
  • 1 colorant alimentar

Instructions
 

Fondantul alb (se va face cu 2-3 zile înainte)

  • Puneți în bol zahărul și apa și fierbeți 25 min./Varoma/viteza 2, fără paharul de măsurare.
  • Lăsați să scadă temperatura la 70°C (vezi recomandarea). Montați fluturele de amestecare și bateți 2 min./viteza 4, apoi 2 min./viteza 2. Transferați fondantul pe suprafața de lucru și frământați-l până obțineți o pastă albă și omogenă. Lăsați fondantul să se odihnească timp de 2-3 zile.

Aluatul de ecler

  • Preîncălziți cuptorul la 180°C.  Tapetați o tavă cu hârtie de copt și dați-o deoparte.
  • Puneţi în bol apa, untul, sarea și zahărul, aduceți la fierbere 5min./100°C/viteza 1
  • Adăugați făina și mixați 1 min. 30 sec./viteza 3. Deschideți bolul și lăsați-l deschis câteva minute, pentru a permite compoziției să se răcorească.
  • Amestecați 1 min. 30 sec./viteza 5, adăugând ouăle pe rând, la interval de 15 secunde, prin orificiul din capac, pe cuțitul în rotație.
  • Transferați compoziția într-un poș cu dui și trasați bastonașe de aluat de 10-12 cm lungime în tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând între ele spații de câțiva centimetri.
  • Coaceți 25-30 minute la 180°C, în cuptorul fără ventilație. E foarte important să nu deschideți cuptorul în timpul coacerii, pentru ca aluatul să nu se lase. La terminarea coacerii, scoateți tava din cuptor și lăsați eclerurile să se răcească.

Cremă

  • Puneți în bol laptele și păstaia de vanilie și reglați 5 min./80°C/viteza 2. Lăsați la infuzat 10 minute.
  • Adăugați făina, ouăle și zahărul și fierbeți 7 min./90°C/viteza 4, apoi mixați 5 sec./viteza 9.
  • Transferați ⅔ din crema obținută într-un recipient. Adăugați cafeaua solubilă în restul de ⅓ din cremă din bol și amestecați 10 sec./viteza 4. Puneți crema de cafea într-un poș cu dui. Tăiați partea superioară a eclerurilor la ⅓ din înălțime și umpleți baza cu crema de cafea. Spălați bolul de mixare.
  • Puneți înapoi în bol ⅓ din crema de vanilie și repetați operația anterioară, adăugând cacao.
  • Umpleți restul de ecleruri cu crema de vanilie rămasă.
  • Puneți în bol fondantul alb tăiat bucăți și adăugați apă în cantitate de 10% din greutatea fondantului. Încălziți 3 min./37°C/viteza lingură. Adăugați un colorant alimentar la alegere (cafea, cacao, vanilie…) și amestecați 2 min./viteza lingură. Transferați într-un recipient și înmuiați capacul eclerurilor în fondant. Lăsați să se întărească complet înainte de a servi.

Notes

  • Fondantul de patiserie este un preparat pe bază de apă și zahăr sau, uneori, de glucoză, folosit drept glazură pentru prăjituri. Un sirop de zahăr se fierbe până la 114°C – 116°C, apoi se răcește la 75°C și se frământă pentru a obține o masă omogenă. În timpul acestei operații, devine alb. Se lasă la maturat câteva zile înainte de a fi utiilzat.
    Se poate folosi ca atare (de exemplu pentru mille-feuille) sau cu adaos de colorant alimentar ori arome, pentru glazura eclerurilor etc…
    Fondantul se folosește încălzit la maximum 35°C.  Dacă se usucă, adăugați puțin sirop călduț de zahăr.
  • În etapa 2, este important să aveți grijă ca temperatura să scadă până la 70°C, dar nu mai jos de atât. Dacă temperatura scade prea mult, fondantul se va întări prea repede. Dacă fondantul vi se pare prea tare pentru a fi amestecat, înainte de a-l mixa adăugați 1-2 linguri de apă pentru a-l înmuia. Dacă vă mai rămâne fondant după ce ați preparat rețeta, puteți să-l păstrați și, înainte de a-l încălzi, mai adăugați puțină apă.
  • Pentru o cremă mai ușoară, adăugați 1 sau 2 albușuri bătute.
    Ecler cu vanilie
    Ecler cu vanilie

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




1 + fifteen =