Pateu țărănesc

Pateu țărănesc

Pateu țărănesc

Pateu țărănesc
Prep Time 30 minutes
Cook Time 2 days
Total Time 2 days 30 minutes
Course Aperitiv
Servings 8 porții

Equipment

  • 1 TM6
  • 1 Cuptor
  • 1 tigaie
  • 1 terină
  • 1 plită
  • 1 Tavă pentru copt pâine

Ingredients
  

  • 250 g carne de porc tăiat cuburi
  • 6 g sare
  • 1 g piper
  • 3 g amestec piper alb sau negru, cuișoare, nucșoară și ghimbir
  • 50 g ceapă albă
  • 4 fire pătrunjel verde tocat
  • 100 g spată vițel tăiat cuburi
  • 100 g gușă de porc tăiat cuburi
  • 2 buc ouă
  • 20 g armagnac sau coniac
  • 80 g fistic
  • 100 g slănină
  • 1 frunză dafin
  • 1 fir cimbru proaspăt
  • 20 g făină
  • 1 lingură apă pentru etanșarea vasului

Instructions
 

  • Preîncălziți cuptorul la 180°C.
  • Puneți în bol bucățile de garf, sarea, piperul, amestecul quatre épices și tocați 5 sec./viteza 9. Transferați într-un castron și dați deoparte.
  • Puneți în bol ceapa și pătrunjelul, tocați 5 sec./viteza 6.Curățați pereții bolului cu spatula.
  • Adăugați spata de vițel și gușa de porc, tocați 10 sec./viteza 6.
  • Adăugați amestecul din garf de porc, ouăle și armagnacul, amestecați 10 sec./viteza 4. Potriviți gustul: compoziția nu trebuie condimentată excesiv.
  • Prăjiți fisticul într-o tigaie antiaderentă, fără grăsime și adăugați-l în compoziție.
  • Căptușiți o terină cu fâșiile de slănină, lăsându-le să treacă mult peste margini. Umpleți terina cu compoziția preparată, puneți deasupra foaia de dafin și firul de cimbru, apoi acoperiți cu fâșiile de slănină. Acoperiți terina cu capacul și etanșați cu un aluat din făină amestecată cu puțină apă.
  • Dați la cuptor, în bain-marie, timp de 1 h 30 minute la 180°C.  Grăsimea cu care ați înfășurat pateul trebuie să se topească și să fiarbă ușor.
  • După scoaterea din cuptor, lăsați pateul să se răcească, apoi puneți-l la rece timp de 24 – 36 de ore înainte de a-l consuma.

Notes

  • Acoperit, acest pateu se poate păstra în frigider până la 10 zile.
  • Quatre épices este un foarte popular amestec de condimente din Franta, a carui denumire se traduce “patru condimente”. Reţeta standard conţine piper (alb sau negru, ori un amestec din cele două), cuişoare, nucşoară şi ghimbir uscat şi măcinat. Alte variante folosesc scorţişoara în loc de ghimbir, ceea ce sporeşte nuanţele dulci-amărui, reducând accentul citric.
    Pateu țărănesc
    Pateu țărănesc

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




13 − 12 =