Praz gratinat cu sos béchamel
Praz gratinat cu sos béchamel
Equipment
- 1 TM6
- 1 Cuptor
- 1 vas termorezistent
Ingredients
- 150 g brânză Gruyere
Prazul
- 800 g praz
- 1000 ml apă
- 10 g unt pentru unt
Sosul béchamel
- 50 g făină de hrișcă
- 40 g unt
- 400 ml lapte de soia
- 1 pinch nucșoară
- 3 g sare
- 1 pinch piper
Instructions
- Puneți în bol brânza Gruyère și radeți 8 sec./viteza 7. Transferați într-un castronel și dați deoparte.
Prazul
- Turnați apa în bol. Tăiați partea albă a prazului transversal, în două segmente și puneți bucățile obținute în Varoma. Poziționați Varoma și fierbeți în aburi 40 min./Varoma/viteza 2. Controlați gradul de fierbere și, dacă e nevoie, prelungiți timpul cu câteva minute. Între timp, ungeți bine cu unt un vas termorezistent și puneți-l deoparte.
- Scurgeți prazul, așezații-l în vasul termorezistent pregătit și dați deoparte. Goliți bolul de mixare.
Sosul béchamel
- Preîncălziți cuptorul la 210°C, pe funcția grill.
- Puneți în bol făina de hrișcă, untul, laptele de soia, nucșoara, sarea și piperul și reglați 7 min./90°C/viteza 4. Potriviți gustul dacă e nevoie.
- Turnați sosul béchamel peste praz, presărați deasupra brânza Gruyère rasă și gratinați 10 minute la 210°C. Serviți cald.
Notes
- Partea verde a prazului are un gust mai picant, apropiat de cel al cepei, motiv pentru care o va înlocui cu succes în multe preparate culinare. Sotați-l și folosiți-l în loc de ceapă în tocane sau supe.
Leave a Reply