Praz gratinat cu sos béchamel

Praz gratinat cu sos béchamel

Praz gratinat cu sos béchamel

Praz gratinat cu sos béchamel
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour 15 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Fel pricipal
Servings 4 porții

Equipment

  • 1 TM6
  • 1 Cuptor
  • 1 vas termorezistent

Ingredients
  

  • 150 g brânză Gruyere

Prazul

  • 800 g praz
  • 1000 ml apă
  • 10 g unt pentru unt

Sosul béchamel

  • 50 g făină de hrișcă
  • 40 g unt
  • 400 ml lapte de soia
  • 1 pinch nucșoară
  • 3 g sare
  • 1 pinch piper

Instructions
 

  • Puneți în bol brânza Gruyère și radeți 8 sec./viteza 7. Transferați într-un castronel și dați deoparte.

Prazul

  • Turnați apa în bol. Tăiați partea albă a prazului transversal, în două segmente și puneți bucățile obținute în Varoma. Poziționați Varoma și fierbeți în aburi 40 min./Varoma/viteza 2. Controlați gradul de fierbere și, dacă e nevoie, prelungiți timpul cu câteva minute. Între timp, ungeți bine cu unt un vas termorezistent și puneți-l deoparte.
  • Scurgeți prazul, așezații-l în vasul termorezistent pregătit și dați deoparte. Goliți bolul de mixare.

Sosul béchamel

  • Preîncălziți cuptorul la 210°C, pe funcția grill.
  • Puneți în bol făina de hrișcă, untul, laptele de soia, nucșoara, sarea și piperul și reglați 7 min./90°C/viteza 4. Potriviți gustul dacă e nevoie.
  • Turnați sosul béchamel peste praz, presărați deasupra brânza Gruyère rasă și gratinați 10 minute la 210°C.  Serviți cald.

Notes

  • Partea verde a prazului are un gust mai picant, apropiat de cel al cepei, motiv pentru care o va înlocui cu succes în multe preparate culinare. Sotați-l și folosiți-l în loc de ceapă în tocane sau supe.
    Praz gratinat cu sos béchamel
    Praz gratinat cu sos béchamel

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




seventeen − 11 =